colectivSocul dramei de vineri seara din clubul Colectiv este unul major. Nicio noutate, toti stim asta. O simtim in suflet chiar daca nu am pierdut pe nimeni apropiat in aceasta tragedie. Oameni care si-au pierdut copiii acolo, prieteni care si-au pierdut prietenii… Oameni frumosi si tineri. Trist si tragic. Sunt alaturi de toti cei care au suferit, sufera si probabil ca vor suferi toata viata lor din cauza unor amarate de artificii (aici am niste dubii dar astept rezultatul oficial al anchetei). Cei care au scapat au scapat doar de incendiu si de intoxicatie cu monoxid de carbon. N-au scapat si probabil ca unii nu vor scapa niciodata de senzatia de atunci. De miros. De panica dezlantuita a unei multimi de oameni care incerca sa scape dintr-o ”capcana” in care au intrat de bunavoie pentru ca nu stiau ca este o capcana. Nici macar nu banuiau ca ar fi prinsi de destin in incercarea vietii si a mortii.

S-a nimerit sa fie inainte de Haloween concertul. Si atunci oamenii au decis ca e bine sa interzica Haloween-ul. Daca era inainte de 8 Martie probabil ca ar fi interzis femeile. Sau daca era inainte de St.Patrik ar fi interzis trifoiul, cartofii si irlandezii.

A fost intr-un club. Firesc ca vor fi interzise cluburile. Am vazut deja cum oamenii de bine vor sa darame Centrul Vechi pentru a construi un Centru Nou.

Au fost minori in club. Normal ca liceele, Ministerul Invatamantului si toate celelalte foruri implicate vor interzice atat manifestarile de Haloween cat si intrarea vreodata a unui minor intr-un club. Ca pe vremea comunismului cand se organizau potere patriotice care sa-i prinda pe minori si sa le scada nota la purtare. Au decis se pare sa interzica Balurile Bobocilor.

Se interzice fumatul în toate localurile publice. Da, e adevărat că s-au intoxicat cu fum oamenii de acolo. Dar nu cu fum de țigara ci cu fumul materialelor arse în incendiu. Ca și cum după catastrofa Titanicului ar fi fost interzis consumul de apă ca să nu mai moară nimeni înecat (aici exagerez și știu că o fac dar sunt fumător și vine iarna). Recunosc că ar trebui să existe mai multe localuri pentru nefumători și sunt sigur că ar trebui să existe și localuri pentru cei care fumează pe propria răspundere.

Cei care concertau erau o trupa rock. Intru pastrarea bunelor obiceiuri probabil ca se va interzice muzica rock, trupele rock si tot ce are legatura cu rock-ul. Adio AC/DC, Iron Maiden  Metallica dar mai ales adio Black Sabat, Judas Priest, Sepultura si tot ce are ceva legat de dracul si acolitii lui.

Altfel spus, interzicem tot ce a avut, are sau ar putea avea legatura cu evenimentul care a dus la decesul a 30 de oameni dragi. TOT! Si daca interzicem, nu se va mai intampla asa ceva niciodata. Se vor intampla altele si pe masura ce se vor intampla vom interzice tot ce mai e de interzis. Uite-asa o sa ajungem sa traim intr-un mediu sigur. Sa nu care cumva sa cautam solutii. Sa nu obligam pe nimeni sa fie mai bun. Pai daca interzicem nu mai e nevoie de alte detalii. De ce ar trebui sa mai puna oamenii cinci lei la bilet ca sa fie siguri ca la eveniment e musai sa existe o ambulanta si o masina de pompieri (dotate cu ce trebuie, evident)? Mai bine nu mai arunca banii pe prostii si ne punem bine si cu biserica. De ce sa ne jucam de-a Haloween-ul, de-a Sf. Valentin si de-a alte motive de petrecere importate ce-i drept de la unii si altii? Mai bine pastram doar Craciunul si Pastele. Si in general sarbatori legate de sfinti (desi am auzit ca la coada la sarutat moaste se mai intampla cate-un accident si poate ar fi mai chibzuit sa interzicem si asta).

Stau sa ma intreb daca cei care au scapat din cumplitul eveniment vor mai merge vreodata la vreun concert. Sunt convins ca vor mai merge, probabil ca vor fi mai circumspecti asupra locatiei si asta chiar nu e rau. Dar vor mai merge. La concerte rock. Poate chiar la eveniment de Haloween. Pentru ca asta ar reprezenta cu adevarat triumful vietii asupra mortii. Interzicerea totala o sa ne lungeasca vietile? Ne va feri de pericole? N-ar fi mai firesc sa impunem normalitatea decat sa interzicem toate evenimentele publice?

Au murit oameni. Multi oameni. Oameni buni, nevinovati, sanatosi. Pentru asta sunt foarte trist si sunt alaturi de cei care sufera. Hai sa facem lucruri destepte ca oamenii sa nu mai moara asa. Hai sa intram in normalitatea in care nu interzicem ci protejam. Eu unul voi continua sa merg la concerte rock si voi face asta chiar daca o sa intru cu un extinctor in rucsac. Si voi aprinde o lumanare pentru cei disparuti in acest tragic eveniment.

Dumnezeu sa-i odihneasca pe ei, sa le dea putere celor care au ramas sa-i pomeneasca si sa ne fereasca pe noi de prostia interzicatorilor.

INTERZIS!!!

Post navigation


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.