O sa spuneti ca nu ma pricep la povesti, ca sunt doua diferite, ca vreau sa insinuez un mergering intre doua basme si alte de-astea. Dar seamana. Tare de tot! Harap alb avea trei frati? Avea. Praslea, dupa cum ii spune si numele, era mezinul (altor doi frati)? Era. Adica ipoteza era clar identica. Pe urma  se despart pentru ca unul pare sa aiba treaba cu Spanul si cu Imparatul Rosu iar celalalt cu o familie de zmei cu care nu se stie exact de ce are niste diferente de opinie. Asa ca mie imi place inceputul de la Capra cu trei iezi (pentru ca tzapul nu apare si nici nu da semne ca exista) imi place interactiunea din Harap Alb (cu toate ca nu imi place Spanul) si finalul din aia cu merele pentru ca tipul din rolul principal zboara cu zgriptzuroaica.

Dar se revenim. Va sa zica Harap Alb (al carui nume nu-l stim) a fost provocat de taica-su sa se duca la Imparatul Rosu si sa-i ia imparatia. Au mai incercat si fratii lui mai mari dar unul e acum la bai la Rahova si celalalt a furat-o de la flacara violet. Asa ca iata-l pe mezin pregatind ofensiva impotriva ursului. In poveste a gasit un bidiviu deghizat in gloaba rapciugoasa. Aici a preferat sa-si ia un partener pe care il banuieste a avea sange de armasar ca sa ajunga la un parteneriat in care unul e calarit de celalalt. La noi, bidiviul pare sa nu-si dea seama ca e oarecum dus de darlogi dar na…poate s-o prinde el pana in toamna.

Intre timp povestea noastra se modifica si cel care ii iese in cale e chiar Imparatul Rosu. Nu i-ar fi iesit in cale dar nu prea mai avea loc de intors ca intre timp intervenisera niste personaje colective gen Ruman Grue care l-au fugarit in Piata Universitatii pe Piticul care ii conducea curtea lui nenea imparatul. Si si-a facut Harap Alb gasca guvernamentala cu Pasarila si cu Gerila si alti ministrii adunati care de pe unde (toti au privirea inteligenta dar stau prost la comunicare). Aici intevine partea cu merele de aur. Ca astia din gasca lui Harap Alb au venit cu el momiti de coaja de pe mere (ei cam planul asta l-ar avea, sa curete merele de coaja si sa o pastreze pentru ei in timp ce Ruman Grue primeste samburii sa-si faca ori o plantatie de mere ori o fabrica de seminte ca in reclama cu alea tarcate). Sincer sa fiu, e posibil ca in loc de coaja de pe mere sa se aleaga cu praful de pe toba…

Partea proasta e ca povestea noastra e la inceput. Imparatul Rosu i-a dat prima provocare lui Harap alb: sa ajunga inaintea lui la curtea altui imparat, la Bruxelles. Si a facut ce a facut Harap alb si a ajuns la Bruxelles cu toate ca nimeni nu i-a dat voie sa mearga acolo. Imparatul nu s-a luat de excursie dar l-a gasit cu fitzuica la teza de promovare in pozitia de doctor, data cu fratele mai mare. Si de-aici a inceput o debandada la curte de nu mai stie lumea cine e Harap Alb si cine e Imparatul in povestea asta incalcita.

Eu am o intrebare care ma framanta de cand a inceput povestea. Harap Alb nu e chiar asa de alb, Imparatul Rosu e mai degraba negru (mai ales in ultimul timp). Stim cine e calul, stim cine e jaratecul, am vazut si livada cu mere dar Spanul?

Cine e Spanul?

Pentru cei care au cea mai vaga idee in acest sens , va rog sa ma luminati si pe mine ca sa-mi pot continua povestea. Ca altfel, in loc sa incalec pe-o sea…o sa incalece ei pe noi si dracu stie daca n-o s-o dam in “Shining”. Sau in “Zbor deasupra unui cuib de cuci”…

Harap Alb si merele de aur

Post navigation