Iartă-mă Doamne pe mine, păcătosul, că nu despre Tine e vorba în vorbele ce vor urma!

 

 

Image result for dumnezeuDumnezeu a creat Lumea din nimic, din neant. Așa a vrut El. Nu avea o echipă alături pentru că la început a fost cuvântul și atât. Cuvântul lui. Și, așa cum ne spune Biblia, Dumnezeu era Cuvântul. Foarte interesantă Geneza. A făcut Pământul, apoi apele și munții, apoi viețuitoarele și, într-un final, l-a alcătuit și pe om. Evident că după chipul și asemănarea lui. Totul în șase zile.

Sună cunoscut? Cam așa începe orice întreprindere de pe piață. De fiecare dată Dumnezeu creează din nimic ceva ce funcționează. Și cuvântul lui este cel care domină totul. Și angajații îi seamănă și se roagă să le fie bine. Nu știu dacă numai în șase zile dar oricum foarte repede.

Apoi au apărut sfinții, îngerii, arhanghelii și toată complicata ierarhie a Raiului. Dar chiar și după ce au apărut, Dumnezeu a preferat să lucreze de unul singur. Evident că le cere socoteală și îi verifică în lucrarea lor. N-are cum să nu facă asta pentru că numai el, Dumnezeu, nu greșește. Toți ceilalți o fac în mai mică sau mai mare măsură. Dumnezeu îi iartă pentru greșeli dar nu și de penitențele cu care ar putea să își răscumpere greșelile. Poate că așa sunt selectate Sfințiile sale. După care greșește mai puțin. Deși dacă ne uităm cu atenție la unii sfinți am putea crede că au știut cum să se impună mai degrabă. Sau au avut pe cineva la Patriarhie (un fel de serviciu de resurse umane care face legătura între lumea obisnuită și cea de sus).

Când au apărut sfinții și toți ceilalți, au apărut și regulile și regulamentele. Pentru oameni au fost dictate lui Moise (un fel de CEO al vremurilor lui, angajat după un assessment center bine temperat în Egipt). Și treburile erau destul de simple: respectai regulile alea zece, aveai o șansă mai mare să promovezi în Rai. Nu le respectai, te scurgeai la munca de jos, la cazanele cu smoală ale Iadului.  Și, deși judecata supremă a rămas în mâna lui Dumnezeu, există comisii lumești care monitorizează și evaluează performanțele candidaților la dumnezeiasca întreprindere a Raiului.

Ce face Dumnezeu în tot acest timp? În principiu ce vrea El, că d-aia a creat tot.  Un singur lucru nu se pricepe să facă Bunuțul: să lucreze în echipă. Când îl văd, îngerii și arhanghelii se precipită și se foiesc neliniștiți. Deși Dumnezeu nu a pedepsit pe nimeni în mod direct. Sau nu în ultimul timp. Chiar și când a dezlănțuit stihiile peste Sodoma și Gomora a trimis înainte auditul intern care l-a salvat pe Lot. În rest, pedepsele sunt administrate în mod direct de Lucifer, un fel de HR mai întunecat care a primit doar partea de malusare.  De bonusare se ocupă diferiți sfinți pentru departamentele pe care le coordonează .  Dar revin și spun: toți sfinții au apărut mult mai târziu în povestea noastră.  Și cum să lucreze Dumnezeu cu cei creați de el? El este Atotputernicul și Unicul, nu se poate măsura cu cei mai puțin decât el. Și ceilalți simt. Și provocarea și competiția (neimpusă dar indusă) și teama de greșeală și admirație și respect. Dumnezeu creează revelații pentru supușii săi. Dumnezeu este bun și mare.

De multe ori și cei de sus și cei de jos cred că Dumnezeu a dispărut să facă o altă lume în altă parte. Supărat probabil că asta i-a ieșit așa. Eu cred că Dumnezeu trebuie acceptat ca fiind Atotputernic și Unic. Nu cred că trebuie să ne gândim să-l facem să lucreze în echipă. Dacă îl admirăm și îi respectăm, va merge mai departe cu creația Lui. Sigur că ne va durea presiunea pe care o pune pe noi, muritorii. Și sigur că de multe ori nu-l vom înțelege până la capăt. Numai că n-am auzit de dezbateri organizate pe deciziile lui Dumnezeu, ele există și basta.

Dumnezeu are viziune iar noi suntem parte din viziunea lui. Chiar dacă ne-ar plăcea să fim Dumnezeu pentru măcar o zi, ar trebui să ne gândim serios dacă am ști ce să facem în respectiva condiție. Și dacă nu știm, să lăsăm Lui ce este al Lui. Să-l lăsăm să își materializeze visele fără să avem pretenția să lucreze în echipă, pentru că nu este acesta rostul lui.

Precum în Cer așa și pe Pământ…

 

Save

Dumnezeu nu lucrează în echipă

Post navigation


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.