In general scriu chestii amuzante pe aici. Mi se pare ca adultii (ce-o mai fi insemnand si semnificatia cuvantului astuia) se iau mult prea in serios. Adica brusc uita sa rada. Cand descopera cum e sa razi o mai fac, rar, cu ochii pe cei care eventual se pot uita la ei si ii pot face sa se simta penibili. Atunci se opresc si revin la morga lor de adulti seriosi. Adultilor le e frica sa fie penibili. Nu tuturor adultilor. Unii platesc  o caruta de bani pentru a putea fi lasati sa fie penibili. Se fac parlamentari. Si cam din momentul in care au aflat ca s-au agatzat de caruta Parlamentului incep sa se joace. Ca niste copii. In fatza noastra. Pe banii nostri.

In seara asta n-am chef sa scriu chestii haioase. Am chef sa ma las dus de nervii pe care mi-i face un Parlament al unei tari din Europa. Ma enerveaza teribil!!! Am asistat o seara intreaga la joaca de-a votul pentru a o aresta pe Elena Udrea. Nu am niciun sentiment de respect fata de doamna in spetza. Am vazut cum vorbeste, am vazut ce face si probabil (subliniez  cuvantul pentru ca nu o judec eu) ca e vinovata de multe dintre cele care se spun ca le-ar fi facut. Trec pe langa faptul ca in tara asta acuzatul trebuie sa dovedeasca cum ca ar fi nevinovat si nu procurorii ca este vinovat. Trec ca si cand nu mi-ar pasa, desi imi pasa teribil de cuvantul ala pentru care au murit unii prin ’89. Ma rog, ei stiau ca lupta impotriva totalitarismului si dictaturii. Dar antiteza acestor cuvinte este libertatea si democratia, nu anarhia (asa cum probabil inca mai cred unii care isi fac partide cu tente extremiste – de altfel liberi s-o faca din moment ce au adepti).

Nu vin in fatza cu parerea mea personala cum ca doamna Udrea nu trebuie aruncata in temnita pentru 30 de zile pana se stabileste daca e sau nu vinovata (nu mi se pare ca ar putea decapita nici economia romaneasca si nici nu cred ca isi poate ascunde urmele faradelegilor comise in tot acest timp).

Vin in fata cu jocul parlamentarilor de-a votul in plenul Parlamentului Romaniei pentru o asemenea chestiune. Aici sunt doua variante (nu inteleg foarte bine stiinta avocatilor si juristilor dar o iau la bunul simt). Ori au deja dovezi ca este vinovata (si atunci cred ca poate fi inceput un proces in acest sens) ori nu au destule dovezi dar prefera sa o tina intr-o celula ca poate o fi vinovata.

Dar pentru asta sa disloci atata energie a parlamentarului roman????? Daca ar fi fost sa voteze o lege sau un snop de legi utile pentru relansarea economiei, ar mai fi stat oare pana la ora asta sa voteze? Este atat de vital pentru Romania sa o inchida pe Udrea???? Suntem una dintre tarile cu cele mai multe ordonante de urgenta (nu am nimic impotriva lor ci impotriva numarului lor absolut impresionant). Insa avem o multime de corpuri de lege schioape sau lipsa sau lipsite de regulamente de aplicare. Si ei voteaza daca s-o lege sau nu pe Udrea.

Pe de alta parte, doamna Elena ce face ea? Tine un speech de genul: “azi sunt eu la rand, maine veniti voi la rand asa ca nu votati impotriva mea ca sa nu se creeze un precedent impotriva voastra” care m-a pus rau pe ganduri. Adica astia care intra in Parlament ca asa vor partidele dupa ce le dam noi votul nostru sunt ca un fel de casta. Se apara intre ei. Se sustin unii pe altii impotriva cui??? A noastra? A legii?

Doamna Udrea, daca este nevoie eu zic sa curatzam de tot Parlamentul!!! Nu cred ca nu mai sunt oameni buni de dus la anchete pe acolo. Puterea corupe si uite ca puterea legislativa corupe si ea. Nu am inteles niciodata de ce opresc astia circulatia cand trecepe bulevard un senator cu masina, eu credeam ca omul senator lucreaza  pentru mine pe banii mei.

Apoteoza o reprezinta gestul doamnei Udrea de dupa speech. Ala cu degetul care loveste nasul.  Mi se parea foarte cunoscut. Mi-am adus aminte de unde. Tineti voi minte filmul „Cacealmaua” cu Redford si Newman? Acesta e gestul care porneste cacealmaua. Credea ca e ok, asa cum a zis ca a transmis unei bune prietene din sala? Mai degraba credea ca si-a jucat rolul asa cum trebuia sa si-l joace. Cacealmaua a pornit. Nu stiu cum, nu stiu ce anume are in plan, nu stiu jocul. Nici macar nu stiu cine joaca in cacealmaua asta. Banuiesc dar nu dau nume.

Concluzia e trist-amaruie: doamna Udrea este doar un pion adus la rang de nebun care are ceva de aparat dincolo de acuzatiile care i se aduc. Ea, saracutza, a incercat sa ajunga la cel mai inalt nivel al tablei de sah in ideea in care „Sahistul” o va transforma in regina. Nope. A primit rolul de nebun. Si inca de nebun bun de sacrificat. Iar parlamentarii romani participa la un simultan atat de bine jucat incat niciunul nu poate iesi din rolul de masa de manevra. De lux dar de manevra.

Halal sa ne fie, noi i-am votat!

Cacealmaua

Post navigation